16 Iunie 2017Sursa: I.P.J. Sălaj

PESTE 300 SUTE DE ACTIVITĂŢI PREVENTIVE DESFĂŞURATE DE POLIȚIȘTII RUTIERI, ÎN CINCI LUNI

În vederea creşterii nivelului de cunoaştere şi respectare a regulilor de circulaţie pe drumurile publice, precum şi pentru conştientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă normele rutiere, în primele cinci luni ale acestui an, eforturile poliţiştilor au fost orientate către atragerea societăţii civile în activităţi preventiv-educative care să promoveze disciplina în circulaţia pe drumurile publice, ocazie cu care au fost desfășurate 337 de acțiuni.

În ciuda tuturor acestor demersuri, pe raza judeţului s-au produs 44 de accidente de circulație grave, urmările acestora constând în trei persoane decedate şi 49 rănite grav.

Principala cauză generatoare de accidente rutiere este viteza neadaptată la condiţiile de drum, faptă care a înregistrat 11accidente grave soldate cu 13 răniţi grav. Din cauza nerespectarii regulilor de circulație de către pietoni s-au înregistrat zece accidente grave, urmările constând în zece răniţi grav, fapt care clasifică această cauză pe locul doi. Cea de-a treia cauză a producerii accidentelor de circulaţie o constitue abaterile săvârşite din vina bicicliştilor, care a înregistrat cinci accidente grave soldate cu un mort şi patru răniţi grav.

Totodată, din totalul de accidente de circulație grave înregistrate pe raza județului, în două cazuri, soldate cu doi răniți grav, autorii au părăsit locul faptei fără încuviințarea Poliției sau a procurorului, aceștia fiind identificați ulterior.

Pentru a preveni implicarea participanţilor la trafic în evenimente rutiere nedorite, poliţiştii rutieri recomandă adoptarea unei conduite preventive în trafic, orice clipă de neatenţie putând fi fatală.

Pietonilor le recomandăm să respecte cu stricteţe a regulile privind deplasarea pe drumul public, prin evitarea, pe cât posibil, a folosirii părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Alege viața – Respectați regulile de circulație!

Exemple:

Un biciclist a murit în urma unui accident rutier

La data de 8 februarie a.c., ora 20.05, pe DN 1C, între localităţile Perii Vadului și Răstoci, un bărbat de 33 ani se deplasa pe o bicicletă, iar pe o porțiune de drum în pantă și curbă la stânga, a pierdut controlul direcției de mers, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune frontală cu un autoturism, condus regulamentar de un tânăr de 25 ani, din Baia Mare. În urma impactului, biciclistul a fost transportat în stare gravă la U.P.U Baia Mare, județul Maramureș, însă câteva ore mai târziu acesta a decedat. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

Pieton accidentat în Şimleu Silvaniei

În data de 4 ianuarie a.c., pe Drumul Naţional 1H, în Şimleu Silvaniei, un bărbat de 42 de ani, din judeţul Bihor, în timp ce conducea autoturismul, nu a acordat prioritate de trecere unui pieton de 59 ani, din Şimleu Silvaniei, care se afla în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni, accidentându-l grav.

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.