06 Septembrie 2017Sursa: I.P.J. Sălaj

PROIECTUL EDWARD – 21 SEPTEMBRIE - ZIUA EUROPEANĂ FĂRĂ PERSOANE DECEDATE ÎN ACCIDENTE RUTIERE

Proiectul Edward este un proiect susţinut de Comisia Europeană şi îşi propune ca ziua de 21 septembrie să fie ziua europeană fără persoane decedate în accidente rutiere.

În condiţiile în care media zilnică la nivelul U.E. este de 70 morţi/zi, proiectul Edward este derulat pentru conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile și consecințele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulație, în scopul adoptării de către aceştia a unor conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.

Şoferii, în mod conştient sau inconştient, pun în pericol ceilalţi participanţi la trafic prin nerespectarea regulilor de circulaţie. Viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, dar și neutilizarea  centurii de siguranță constituie o parte din factorii generatori de accidente de circulație.

De asemenea, și abaterile comise de bicicliști,motocicliști,  mopediști, căruțași și indisciplina pietonală, determină producerea de evenimente negative. Mulți dintre conducătorii de vehicule pe două roți și pietoni îşi riscă viaţa, alegând să ignore regulile sau căutând, pentru a scurta drumul, variante riscante.

Poliţiştii rutieri sălăjeni se alătură demersului european şi vor lua măsuri în vederea conştientizării participanţilor la trafic asupra consecinţelor nerespectării legislaţiei şi atingerii scopului proiectului.