09 Mai 2018Sursa: IPJ SALAJ

Tentative de înşelăciune “Metoda Accidentul”

În ultimele zile, prin SNUAU 112, mai mulţi cetăţeni au sesizat tentative de înşelăciune prin renumita “Metodă Accidentul”, reclamând că au fost sunaţi şi li s-a spus că membrii familiei sunt la UPU Sălaj, victime ale unor accidente de circulaţie.

Polițiștii sălăjeni au informat cetățenii de nenumărate ori asupra riscurilor la

care se supun dacă dau crezare anumitor persoane care, prin diferite metode, încearcă să obțină de la ei diverse sume de bani.

Acţiunea infracţională în cazul ”Metodei Accidentul” constă în realizarea

contactului telefonic cu victima, căreia i se comunică o ştire şocantă, în esenţă constând în aceea că un membru al familiei sale a fost implicat într-un accident

rutier, care s-a soldat cu urmări grave, iar pentru diminuarea consecinţelor legale

şi/sau medicale ale evenimentului se solicită o sumă importantă de bani.

         Pentru a nu deveni victimele unei astfel de infracțiuni, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj recomandă:

 - Nu dați curs instrucţiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute care pretind că reprezintă rudele „implicate în accidentul rutier” !

- Nu vă oferiţi datele personale ale dumneavoastră sau rudelor, dacă sunteţi abordaţi direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câştiguri sau de către indivizi care susţin că sunt reprezentanţi ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci!

- Verificați dacă situaţia de urgenţă este reală, sunând ruda până răspunde. Câteva minute în plus nu pun pe nimeni în pericol!

 - Nu efectuați niciun transfer bancar!

 - Nu înmânați bani unor persoane necunoscute care sunt trimise la ușa dumneavoatră!

- Dacă sunteţi contactat de către persoane care pretinde că vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin!