05 Iulie 2018Sursa: I.P.J. Sălaj

Bicicliştii în atenţia poliţiştilor de la rutieră

În primul semestru al anului 2018,  poliţiştii rutieri au acţionat pe drumurile din judeţ pentru conştientizarea bicicliştilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când încalcă normele rutiere.

În cadrul celor 18 acţiuni, pentru încălcări ale legislaţiei rutiere, oamenii legii au aplicat celor vizați 247 de sancțiuni contravenționale.

Şapte accidente de circulație grave produse din vina bicicliștilor

Nerespectarea regulilor de circulație de către bicicliști este a doua cauză generatoare de accidente rutiere. Din această cauză, în perioada 1 ianuarie-30 iunie, pe raza județului Sălaj s-au înregistrat şapte accidente de circulație grave, în urma cărora două persoane și-au pierdut viața și cinci au fost rănite grav.

Pentru că vremea este prietenoasă şi permite folosirea bicicletei, le reamintim iubitorilor de plimbări pe două roţi câteva dintre regulile de circulaţie:

– Traversaţi strada pe trecerea pentru pietoni, pe lângă bicicletă, după ce v-aţi asigurat temeinic!

– Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga sau la depăşire, asiguraţi-vă atât din faţă cât şi din spate, că nu se apropie niciun autovehicul!

– Circulaţi cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană câte unul!

– Nu circulaţi cu bicicleta atunci când vă aflaţi sub influenta băuturilor alcoolice! Consumul de alcool reduce puterea de concentrare, iar viteza de reacţie în situaţii limită este afectată.

– Când circulaţi cu bicicleta, nu vă ţineţi de vehicule aflate în mers şi nu transportaţi pe bicicletă alte persoane, cu excepţia situaţiilor în care vehiculul este prevăzut cu un scaun special pentru transportarea copiilor!

– Nu transportaţi pe bicicletă obiecte sau bunuri care pot crea o stare de pericol, atât pentru dumneavoastră cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic!

– Este recomandabil să purtaţi o cască de protecţie omologată! Aceasta vă poate salva viaţa în cazul unui eveniment nedorit.

– Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceţi viteza, asiguraţi-vă temeinic şi acordaţi prioritate de trecere celor în drept!

– La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă aveţi prioritate de trecere, asiguraţi-vă că ceilalţi participanţi la trafic v-au observat şi au înţeles intenţia dumneavoastră!