SCURT ISTORIC

PRIVIND ACTIVITATEA POLIŢIEI SĂLĂJENE

 

După Unirea Transilvaniei cu Romania, Consiliul Diligent, prin Decretul nr.VIII din 12 martie 1919, a hotărât ca serviciile de poliție din orașele municipiu și consiliul să fie considerate Instituții de Stat.

Prin Ordonanța Resortului Afacerilor Interne nr. 3433/22 aprilie 1919 se stabileau atribuțiile poliției de stat, printre care menținerea ordinii publice și a siguranței interne a statului, apărarea libertății, a siguranței persoanelor și a averii, prevenirea infracționalității.

De la 21 iunie 1921, organizarea poliției a fost uniformizată pe întreg teritoriul României Mari. Legile privitoare la poliție se extind și se aplică pe teritoriile românești reunite. Conform acestei legi, autoritatea centrală era Ministerul de Interne, atribuțiile acestuia fiind îndeplinite de ofițeri si agenți de pază, sub conducererea prefectului de județ.

Până în anul 1925, la nivelul județului Sălaj exista poliție numai în orașele Zalău și Șimleu Silvaniei, în restul localităților activitatea de menținere a ordinii publice era executată de către unitățile de jandarmi.

În anul 1922, Poliția Orașului Zalău era condusă de un polițai, ajutat de doi sergenți majori și de 30 de sergenți, care își desfășurau activitatea ziua și noaptea. Poliția din Șimleu Silvaniei era condusă de un sergent major, ajutat de un sergent revizor și 21 sergenți.

Din rapoartele săptămânale ale Poliției de Stat din Șimleu Silvaniei, pentru anul 1922, înaintate prefectului județului Sălaj, se arăta că starea generală a populației din oraș era „îndestulătoare”. Același calificativ era trecut și în dreptul secțiunii „starea sanitară”, iar pentru starea de spirit a populației, calificativul era „bună”.

Aceste date, cu mici excepții, le regăsim și în rapoartele Poliției de Stat din Zalău. Rapoartele săptămânale, cele lunare sau de sine stătătoare, cuprindeau și evenimentele petrecute pe raza de competență a fiecărei poliții.

Personalul Poliției de Stat din Zalău și din Șimleu Silvaniei era de câte 40 de oameni.

În urma reorganizării administrativ-teritoriale din anul 1925, județului Sălaj îi sunt alipite plasele Carei și Valea lui Mihai.

Cu această ocazie consemnăm faptul că pe raza județului Sălaj își desfășurau activitatea Poliția de Stat Zalău și cele din Șimleu Silvaniei și Carei, Poliția de Frontieră Valea lui Mihai, Brigada de Siguranță Zalău și Carei.

La data de 25 ianuarie 1929, Poliția de Stat Zalău raporta prefectului judetului Sălaj: „În urma constatărilor făcute asupra cunoștințelor generale ale sergenților de oraț, în ceea ce privește legile, regulamentele precum și a datorințelor lor, am găsit absoluta nevoie de înființare a unei școli și am dispus ca de la data de 1 ianuarie să se țină cursuri în acest scop”.

Noua Lege pentru organizarea Poliției Generale a Statului apare la 8/21 iulie 1929. Poliția va rămâne în continuare sub autoritatea Ministerului de Interne, având atribuții de poliție administrativă, poliție judecătorească și poliție de siguranță sau informativă.

Conform Jurnalului Consiliului de Miniștri nr.1267 din 13 iunie 1938, Poliția de Stat Zalău, împreună cu formațiunile din subordine, Carei, Șimleu Silvaniei, Valea lui Mihai, vor trece în subordinea Legiunii de Jandarmi a județului Sălaj. Această lege va fi abrogată la 1 martie 1939, astfel că la această dată se revine la vechea organizare.

În urma evenimentelor de la 30 august 1940 (masacrele de la Ip și Treznea), autoritățile polițienești (personal, mobilier, arhivă) de pe teritoriul județului Sălaj sunt evacuate la Deva si Hațeg, județul Hunedoara.

În anul 1968, în urma reîmpărțirii administrativ-teritoriale, a fost înființat INSPECTORATUL JUDEȚEAN SĂLAJ AL MINISTERULUI DE INTERNE, care avea în structura sa, ca subunități, SECURITATEA, MILIȚIA și ARHIVELE STATULUI.

MILIȚIA JUDEȚEANĂ SĂLAJ își desfășura activitatea prin servicii și birouri, sub conducerea locotenentului colonel ISPAS VASILE – șef al miliției în perioada 1968 – 1982 și a doi locțiitori.

Ca șefi ai Miliției Județene Sălaj au urmat:

Locotenent colonel LEAHU IOAN - în perioada 1982 – 1986.

Locotenent colonel GHERGU NICULAE – in perioada 1986 – 1990.

În urma evenimentelor din 22 decembrie 1989, în anul 1990 ia ființă INSPECTORATUL DE POLIȚIE AL JUDEȚULUI SĂLAJ.

 

Istoricul conducerii INSPECTORATULUI DE POLIȚIE AL JUDEȚULUI SĂLAJ:

Colonel DUMITRAȘ VIOREL – a fost inspector șef în perioada 1989 -1998

Comisar-șef de poliție MASTAN ALEXANDRU – a fost inspector șef în perioada februarie 1998 – decembrie 2003

Comisar-șef de poliție GHIURCA IOSIF – a fost inspector șef în perioada decembrie 2003 – ianuarie 2016 (inspectorul șef cu cea mai mare vechime din țară pe această funcție)

Comisar-șef de poliție DOSA GABRIEL OVIDIU – a fost împuternicit pe funcția de inspector șef în perioada 15 ianuarie – 22 aprilie 2016, ocupând funcția de inspector șef în perioada 22 aprilie 2016 – 14 august 2017

Comisar-șef de poliție ȘTIRB MIRON AUREL – a fost împuternicit pe funcția de inspector șef în perioada 21 septembrie 2017 – 20 septembrie 2018

Comisar-șef de poliție TERHEȘ GABRIEL MARIN – a fost împuternicit pe funcția de inspector șef în perioada 17 decembrie 2018 – 16 decembrie 2019

Comisar-șef de poliție MIHĂILĂ MARIUS FLORIN – a fost împuternicit pe funcția de inspector șef în perioada 24 decembrie 2019 – 27 mai 2020

Comisar-șef de poliție STUPAR MARIUS ANTON - a fost împuternicit pe funcția de inspector șef în perioada 11 iunie 2020 – 20 septembrie 2021, ocupând funcția de inspector șef în perioada 21 septembrie 2021 – prezent.