Care sunt orele de liniște?

Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:   

Detalii

Vă ocupați de eliberarea cărților de identitate, pașapoartelor, permiselor auto și înmatricularea vehiculelor?

Nu. 

Date despre documentele de stare civilă se pot obține de la Direcția pentru Evidenta Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date și serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor.

Detalii

Cum obțin certificatul de cazier judiciar (persoane fizice)?

Se depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar. Cererea trebuie să fie însoțită de actul de identitate.

Detalii

Cum obțin certificatul de cazier judiciar (persoane juridice)?

Cererea pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar se depune la orice subunitate de poliție în care există ghișeu de cazier judiciar.

Detalii

Am văzut un copil sau o altă persoană care cred că este dispărută, ce fac?

Sunați la numărul de urgență 112 sau anunțați cea mai apropiată unitate de poliție! Încercați să rețineți cât mai multe detalii despre copilul/persoana în cauză pentru a le comunica polițiștilor.

Detalii

Unde găsesc datele de contact ale unei unități de poliție?

Pentru unitățile din țară, inclusiv Poliția Capitalei

 https://www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-teritoriale

 

Pentru unitățile din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române

https://www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-centrale

Detalii

Vreau să devin polițist, ce trebuie să fac?

Vă puteți înscrie la concursurile de admitere la școlile de agenți de politie „Vasile Lascăr" Câmpina și ,,Septimiu-Mureșan” Cluj-Napoca sau la Academia de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” București.

Detalii

Am luat o amendă rutieră și am achitat-o, unde trimit dovada plății?

Puteți trimite dovada plății amenzii pe adresa de e-mail a unității teritoriale din care face parte polițistul care a aplicat sancțiunea

Detalii

Dreptul de petiţionare

Prin petiție se înțelege cererea, reclamația, sesizarea sau propunerea formulată în scris ori prin poștă electronică, pe care un cetățean sau o organizație legal constituită o poate adresa autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor și ale celorlalte organe

Detalii

Sunt permise intervențiile chirurgicale de tăiere a urechilor sau a cozii unui animal (codotomia, cuparea urechilor)?

Vă informăm că intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților constituie infracțiune și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Detalii

Este obligatorie sterilizarea câinilor?

Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanței de urgență. Nerespectarea dispozițiilor legale în această privință este sancționată cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

Detalii

Doresc să aduc din străinătate un câine din rasa Pit Bull pentru paza și protecția familiei, cum procedez?

Conform art. 13 din OUG nr. 55/2002, republicată privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi ,,Introducerea în țară sau comercializarea câinilor din rasele prevăzute la art. 1 lit. a) constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”, cu precizarea că, potrivit art. 1 lit. a) sunt considerați câini periculoși ,,câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor”.

Detalii