1. Obtinerea certificatului de cazier judiciar pentru persoane fizice online:

       Conform Legii 3/2023, pentru completarea art. 28 din Legea  290/2004 privind Cazierul Judiciar, începând cu data de 01.02.2023, certificatul de cazier judiciar pentru persoanele fizice fără antecedente penale se poate obține și în format electronic, GRATUIT, în următoarele condiții:

  • Prin intermediul platformei www.ghiseul.ro. pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă, solicitarea cazierului judiciar se face urmând procedura de validare a identității electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o institutie bancară din România. În urma validării utilizatorii vor fi directionați către platforma www.hub.mai.gov.ro, pentru completarea online a cererii tip.
  • Prin platforma www.hub.mai.gov.ro, pentru utilizatorii care nu sunt înregistrați în www.ghiseul.ro sau nu dețin un card bancar emis de o unitate bancară din România, solicitanții vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la orice ghișeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar din țară.

 

CERTIFICATUL DE CAZIER JUDICIAR ÎN FORMAT ELECTRONIC este disponibil timp de 6 luni în secțiunea contul meu și poate fi folosit doar pe dispozitive electronice (telefon, tabletă, calculator, laptop).

 

       2. Obtinerea certificatului de cazier judiciar persoane fizice:

Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar, orice persoană fizică cu capacitate de exercițiu restrânsă (minor 14-18 ani) sau deplină (peste 18 ani), se poate prezenta personal la orice subunitate de politie , unde există organizat ghișeu de cazier judiciar.

Documente necesare:

- cererea tip completată care se generează automat la ghișeu;

- actul de identitate în original (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă), aflat în termen de valabilitate.

Având  în vedere prevederile  art. 30 din Legea nr. 290/2004, privind cazierul  judiciar, republicată, vă comunicăm următoarele:

      -Pentru cetăţenii unui stat membru U.E., altul decât România, se va ataşa şi extrasul din cazierul judiciar al statului membru de cetăţenie pe care Direcţia Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe Operative,  în calitate de autoritate centrală a României, îl obține de la statul membru de cetăţenie.

  • Astfel, pentru cetățenii străini, certificatul de cazier judiciar nu va mai putea fi eliberat în termenul de 3 zile, ci va fi eliberat potrivit prevederilor art. 30 din Legea 290/2004. Având în vedere faptul că dezvoltarea sistemului ECRIS-TCN nu a fost finalizată la nivelul Uniunii Europene, eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru cetățenii unui stat terț se va face potrivit procedurilor deja existente, fără a se mai atașa extrasul din cazierul judiciar.

 

În situaţia în care certificatul de cazier judiciar se solicită pentru un minor de până la 14 ani, acesta se poate obține de către părinte/tutore, sau de către un împuternicit al acestora.

Documente necesare:

      - cererea tip completată care se generează automat la ghișeu;

      - actul de identitate al părintelui/tutorelui, în original;

      - certificatul de naştere al minorului, în original;

      - procură notarială (în cazul în care cererea se depune prin împuternicit) și actul de identitate în orginal al împuternicitului;

      - împuternicire avocațială (în cazul în care cererea se depune prin împuternicit) și actul de identitate în orginal al avocatului.

 

3.  Obținerea certificatului de cazier judiciar solicitat prin printr-un împuternicit:

      -  În ţară, de către avocatul persoanei fizice în baza împuternicirii avocaţiale  emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi funcţionarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sau, după caz, de alt împuternicit, pe baza unei procuri autentificate de către notarul public

Documente necesare:

 - cererea tip completată care se generează automat la ghișeu;

- actul de identitate în original al împuternicitului/ avocatului (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă, aflate în termen de valabilitate);

- procură notarială sau împuternicire avocațială autentificată, în original și copie(conţinutul procurii/împuternicirii trebuie formulat în termeni clari, din care să rezulte persoana care a fost mandatată, scopul şi durata mandatului).

- Procurile întocmite în Republica Moldova sau de ambasadele Republicii Moldova, în limba română, sunt acceptate ca valabile fără vreo altă supralegalizare.

 

4.      Obținerea cazierului judiciar pentru grațiere

În situaţia în care certificatul de cazier judiciar se solicită pentru depunere la dosarul de graţiere individuală, poate fi solicitat de către persoana condamnată, soț/sotie/copiii, ori reprezentantul legal al acestuia, care trebuie să-și demonstreze calitatea prin documente justificative.

 

5.    Obținerea extrasului din cazierul judiciar dintr-un alt stat membru U.E.

Documente necesare:

- actul de identitate în original (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie, certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă, aflat în termen de valabilitate);

- cerere pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar pentru persoana fizică dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene.

 

6.     Obținerea formularului standard multilingv:

- În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 2016/1191 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 iulie 2016 privind promovarea liberei circulații a cetățenilor prin simplificarea cerințelor de prezentare a anumitor documente oficiale în Uniunea Europeană și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012, structurile de cazier judiciar eliberează, la cererea persoanei îndreptăţite să primească documentul oficial și formulare multilingve.

  - Formularele standard multilingve se anexează numai la certificatele de cazier judiciar eliberate persoanelor fizice care nu sunt înscrise în cazierul judiciar.

„Potrivit Regulamentului UE 2016/1191 al Parlamentului European și al Consiliului, certificatele care atestă absența cazierului judiciar pot fi însoțite, la solicitarea titularului, de formulare standard multilingve, instrumente ajutătoare pentru traducere în oricare dintre limbile oficiale ale statelor membre ale Uniunii Europene.”

 

Documente necesare:

      - actul de identitate în original (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă, aflat în termen de valabilitate);

      - Cerere formular standard multilingv.

 

ALTE INFORMAȚII DE INTERES

Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

De asemenea la cererea motivată a persoanelor aflate în străinătate, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pot elibera, după efectuarea verificărilor necesare în bazele de date, adeverinţe în care consemnează rezultatele verificărilor.

Aceste adeverințe au valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar și se utilizează exclusiv în străinătate.

Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România.

 

Pentru situațiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverințelor în termen de 10 zile de la data solicitării.

Documentele sunt valabile 6 luni de la data eliberării şi numai în scopul pentru care au fost eliberate.

     - Recomandăm tuturor persoanelor care doresc să obțină certificatul de cazier judiciar în vederea depunerii la dosare de concurs, angajare, etc, la instituțiile publice sau organele de specialitate ale administrației publice (primării, instituții din sistemul de învațământ, sistemul de sănătate, sistemul de asistență socială, etc.) să solicite acestor instituții obținerea extrasului de pe cazierul judiciar, în baza consimțământului expres al persoanei pentru care se efectuează verificări specifice, în acest fel cetățeanul nefiind obligat să se prezinte la ghișeu pentru solicitarea/eliberarea/ridicarea certificatului de cazier judiciar/certificate de integritate comportamentală.

     - Pentru înscrierea la școlile de șoferi nu este obligatorie prezentarea certificatul de cazier judiciar, copia acestuia putând fi înlocuită cu o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că solicitantul nu se încadrează în prevederile legale în vigoare privind interdicția de a se prezenta la examenul pentru obținerea permisului de conducere (art.5 alin.1 lit.f din Metodologia de organizare și desfășurare a cursurilor de pregătire teoretică și practică a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere aprobată prin Ordinul M.T. nr. 733/25.04.2013).